“Spodaj brez”

Bosonogo razgibavanje povsod in za vsakogar! To počnejo vsi ta pametni od Jezusa naprej (on je imel papuče). Abraham Lincoln, Julia Roberts, Cindy Crawford, Marko Roblek, Barefoot Ken Bob. To počenja tisoče ljudi. Najprej kakor vedno v Ameriki, vedno bolj pa tudi pri nas hodijo bosi. Mnogi samo za šalo po gozdni poti ali mestnem parku. Nekateri kjerkoli in kadarkoli gre: doma tako in tako, pa tudi ko gredo po nakupih, na železniško postajo, na delovno mesto, v univerzo… nekdo vse letne čase po Ljubljani hodi bos.

Nekateri, ki bi se sicer tako hoteli postaviti v izložbo, a za to še nimajo poguma, krepijo svoj civilni pogum tako, da se najprej zatečejo v anonimnost sosednjega kraja. Tako se pripravijo na samorazkritje svojega bosonoštva v lastni okolici.

Pa saj to ni več takšen tabu, se veselijo bosohodci, bosonožci in bohsohodci (bos bohinec ali bohinjčan) iz cele Slovenije na različnih forumih in na tej spletni strani (www.bosanoga.si) pa vse tja do množične organizacije Dirty Soles Society v Ameriki. “Večina ljudi sploh ne opazi, da nimaš čevljev”, pripoveduje eden, “in če vendarle, si prej deležen priznanja kakor zaničljivih opazk.” Tek s bosimi nogami velja medtem za skrajno sodobno in luksuzno početje. Kdor hodi po svetu bos, si to lahko privošči, ker je slaven ali bogat – čeprav gre le za bogato notranjo in zunanjo svobodo.

Na domačih spletnih straneh najdemo hvalnice najrazličnejšim prednostim hoje z bosimi nogami. Prednosti za zdravje je poznal že župnik Kneipp pred skoraj dvesto leti: dobra prekrvavitev celotnega telesa; naravno gibanje s številnimi prednostmi za noge, stegna in hrbet; sprostitev in razkrajanje stresa. Duševne prednosti: Pokazati moramo pogum, vsaj na začetku se nam zdi tako, in s tem se krepi občutek lastne vrednosti. Estetske prednosti: noge postanejo lepše, ni jih treba skrivati v obuvalu. Vsi me sprašujejo: “A nis nč usran?”. Glavno umazanijo zlahka odstranimo z vodo, za popolno očiščenje pa priporočam sprehod po jutranji travi. Naj poudarim še številne idejne prednosti: Bos človek se s kožo dotika matere zemlje ter gleda, kam stopa, tako čuva rastline in majhne živali.

Za vse novopečene bosohodce je predvsem priporočljiva postopnost. Najprej na prijetnih tleh, po mahu, mehki travi, gozdu. V nekaj tednih bo podplat prekrila zaščitna trda koža. Če se pojavi suha koža jih namažite s kremo. Pri meni do sedaj še ni bilo težav. V temi pa zunaj le nosite obutev. Navdušeni bosopetci lahko počnejo domala vse. Nekateri tudi tečejo na skoraj vsaki podlagi. Gramoz, majhni ostri kamenčki in melišča so med manj priljubljenimi podlagami. Nekateri so se sčasoma sprijaznili tudi z njimi in zdaj ure in ure tekajo brez čevljev. Tako kakor Adebe Bikila že pred šestdesetimi leti: bos je zmagal na olimpijskem maratonu v Rimu.

 

Novo gibanje, gibanje bosonožcev je v zagonu. Naše geslo – “Vrnite nogam svobodo!”

Use Facebook to Comment on this Post

One Response to ““Spodaj brez””