Reciklaža cigaretnih ogorkov

Cigaretni ogorki se ne le ragrajujejo precej dolgo, ampak so zaradi svojih sestavin okolju neprijazni in celo tako strupeni, da so smrtno nevarni za ribe.

V članku, objavljenem v publikaciji Ameriške kemijske organizacije, kitajski znanstveniki trdijo, da so identificirali devet kemikalij, ki se izločijo, ko pride cigaretni ogorek v stik z vodo. Te izločke so nanesli na poseben tip jekla N80, ki ga uporabljajo v ceveh za gorivo. Odkrili so, da kemikalije jeklo varujejo pred rjavenjem. “Jeklena površina je lahko zavarovana, tako lahko tudi preprečimo nadaljnjo razgradnjo atomov železa,” so zapisali.

Raziskavo je vodil Jun Zhao s kitajske univerze Xi’an Jiaotong, financiralo pa jo je kitajsko državno naftno podjetje. Zaradi korozije in posledičnega popravljanja ali menjavanja jeklenih cevi je naftna industrija vsako leto ob milijone dolarjev.

Glede na raziskavo vsako leto v naravi konča okoli 45 milijard cigaretnih ogorkov, ti pa so tako strupeni, da so smrtno nevarni za ribe. Recikliranje bi lahko rešilo te težave, toda težko je bilo najti praktično uporabo za cigaretne ogorke. Na Kitajskem je tristo milijonov kadilcev. Gre za največjo “kadilsko državo” na svetu, ki potroši eno tretjino vseh cigaret na svetu. Skoraj 60 odstotkov kitajskih moških je kadilcev, povprečno pa na dan pokadijo 15 cigaret.

Vir: Dnevnik

Use Facebook to Comment on this Post

2 komentarja to “Reciklaža cigaretnih ogorkov”