Eko reli 2011 – varno potovanje = okolju prijazno

Na Martinovo se je na pot podala karavana 25 vozil sedmih blagovnih znamk s prek 50. udeleženci. V ekipah so sedeli tudi predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič, minister za okolje dr. Roko Žarnić, generalni sekretar Državnega sveta, generalna sekretarka in državni sekretar ministrstva za okolje, instruktor varne vožnje Brane Kuzmič, vrsta predstavnikov medijskih hiš in tudi predstavniki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Karavano je v Ljubljani na pot pospremil ljubljanski župan Zoran Janković, v Strunjanu so jo pričakali minister za promet dr. Patrick Vlačič, predsednica Odbora DZ za okolje Breda Pečan in piranski župan dr. Peter Bossman, v Izoli na razglasitvi rezultatov pa izolski župan mag. Igor Kolenc.

Ljubljanski župan Janković je udeležence na pot pospremil z besedami o podpori tovrstnim dogodkom, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da se je dogodek začel v mestu, ki je prijazno okolju. Ob tem je spomnil na postopno uvajanje plinskih vozil v Javni potniški promet v mestu. Mag. Kavčič, ki se je dogodka aktivno udeležil, je na cilju priznal, da se je potrdilo njegovo predvidevanje o koristnosti tovrstnih dogodkov, saj so prav vsi člani ekip ugotovili, da je tudi z bolj potratnimi vozili moč veliko prihraniti z vožnjo po cestno-prometnih predpisih. Tudi minister Žarnić se je na pot podal z namenom preverjanja trditev ponudnikov vozil o ekonomičnosti njihovih ponudb in se o tem prepričal, voznikom pa dal praktični nasvet, da težka noga ni ne varna, ne varčna.

Na cilju je minister Vlačič pozdravil dogodek, ki poudarja pomen varnosti na cestah ter izrazil zadovoljstvo, da se Slovenija na lestvicah varnosti držav, dviga. Pečanova je izrazila željo po hitrejšem vzpostavljanju tirnih povezav, ki bi znatno pripomogle k zmanjšanju prašnih delcev v prometu. Piranski župan dr. Bossman pa je izrazil zadovoljstvo, da se je tako močno sporočilen dogodek zaključil v Piranu, mestu, ki je nedavno tega dobilo priznanje okolju prijaznega mesta.

V Izoli, kjer je udeležence nagovoril tudi Izolski župan mag. Igor Kolenc, zadovoljen, da so priostni sami ugotovili, da se Izola pomembno razvija v smeri okolju in ljudem prijaznega mesta, je potekala razglasitev rezultatov.

Tako je komisija ugotovila, da kljub dejstvu, da je letošnji eko reli vseboval vožnjo po avtocesti, urbanih naseljih in po precej hribovitem terenu ter da so udeleženci uporabljali vozila z dizelskim, bencinskim in hibridnim pogonom in masami od nekaj nad 1000 kg do skoraj 2000 kg, približno polovica posadk pa je štela tri ali štiri člane, nihče ni presegel povprečne porabe 7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Komisija je po izračunih rezultatov, po njihovih besedah popolnoma subjektivno ugotovila, da si je 19 posadk »razdelilo« četrto mesto. Tretje mesto je zasedla posadka Ventovarne z vozilom Škoda Octavia 1.6 TDI, drugo ekipa Zeleni odtis, katere član je bil tudi minister dr. Roko Žarnić z vozilom BMW 116d, zmagovalca letošnjega eko relija pa sta bila Franc Lovše in Uroš Maček s Toyotinim hibridom.

Po besedah komisije, je tudi letošnji eko reli dokazal, da ni pomembno samo pričakovati in zahtevati čistejše tehnologije v prometu v prihodnosti, temveč tudi, da z obstoječimi vozili zmanjšujemo izpuste, kajti na slovenskih cestah dandanes vozi približno milijon osebnih motornih vozil, številni vozniki pa ne obvladajo tehnik varne in varčne vožnje z manj emisijami.

Zmagovalna ekipa je iz rok ministra za okolje prejela prehodno zastavo Zeleni odtis, s čimer je dogodek postal tradicionalen. Z akcijo bo torej društvo Planet Zemlja nadaljevalo, saj se je dejansko izkazala kot smiselni prispevek zavedanju ljudi k pomenu odnosa vsakega od nas do našega Planeta Zemlja.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Comments are closed.