“Pa srečno, Zoki!”

Spektakularno napovedane prve predčasne volitve v zgodovini Slovenije so uresničile naša pričakovanja in nas na ciljni črti dodobra presenetile. Nekaj zaslug za vroče debate v vseh starostnih skupinah, tudi med mladoletniki, gre pripisati medijem. Ustvarili so večdnevni resničnostni šov, s katerim so si zagotovili visoko gledanost vsakodnevnih soočenj. Ni kaj, med Slovenci še vedno najbolj »pali« pranje umazanega perila v javnosti. Politika je bila tokrat na drugem mestu.

Javnomnenjske raziskave, ki so jih za večje slovenske časopisne, radijske in televizijske hiše izvajale različne agencije, so se v svojih napovedih zmagovalca prav vse zmotile. Po tem, ko je bila še do petkovih večernih ur v prepričljivem vodstvu SDS in njen »boss« Janez Janša, je včeraj zvečer za pravi športni preobrat in ciljni finiš poskrbela Lista Jay Z-ja. Ali pa zgolj splet okoliščin. Ali pa mu je do zmage pripomogel prav njegov nasprotnik.

V petkovi oddaji ob 18. uri Svet na Kanalu A, ki kljub slabo zasnovanemu informativnemu žanru drži svojo gledanost pri določenem profilu slovenskega prebivalstva, je prvak stranke SDS soočenje z najmočnejšim nasprotnikom (ne)elegantno izpustil in se ognil predložitvi dokumentov. In to tik pred začetkom oddaje.

Medvedjo uslugo so mnogim strankam naredile tudi javnomnenjske raziskave. Kljub visoki volilni udeležbi, so včerajšnje izražanje svoje volje mnogi Slovenci preskočili, saj naj bi SDS vodila za nepremagljivih 13 %, zaradi česar so morda predvidevali, da se izpuščanje njihovega obkroževanja na volilnem lističu ne bo poznalo. In številni (na primer) Štajerci so ostali doma.

Listi Zorana Jankoviča je kazalo, da bo na predčasnih volitvah poražena, saj je z dobrimi 20 % glasov, ki so jih povečini predvidevale ankete, ostajala krepko za Janševo stranko. Ljubljančani pa so izkazali zaupanje in lojalnost svojemu županu ter dvignili odstotek volilne udeležbe v enoti Ljubljana Center kar na 70%.

Novinke na politični paleti, kot je npr. TRS, so ostale brez mnogih glasov ravno zaradi javnomnenjskih raziskav. Ljudje so oddajali svoje glasove na podlagi izbire najmočnejših štirih, saj naj bi po anketnih raziskavah ostajali pod pragom vstopa v Državni zbor. In TRS je tudi ostala pred vrati parlamenta. Kljub temu pa dosegla podobno število glasov kot nekoč mogočna LDS in dvakrat višjega od do tal potolčenega Zaresa.

Kakšno vlogo v tem političnem gledališču pa so odigrali mediji? Glavno. In vse čestitke seveda. Tako kot so žvižgali, tako so volivke in volivci plesali. Čisto vsi. Tako na komercialni televiziji kot na javni se šefi danes smejijo in oblizujejo, saj so na račun prepomembnih volitev in njihovih akterjev dosegali rekordne gledanosti. S pranjem umazanega perila (skoraj) brez konstruktivnih debat o načrtih za uspešno prihodnost, so gledalci zopet prepoznali osebnosti, vsakdanje življenje in kri pod kožo naših »parlamentarnih bogov«. Tematike o pranju denarja, o umazanih poslih, iskanju lukenj v zakonih in celo vožnji mimo zakona, so nam očitno vsem blizu, zato se šele pri teh temah poistovetimo s kandidati. In jim damo svoj prepomemben glas.

»Pa srečno, Zoki!« naj odmeva v mali podalpski deželici.

 

Foto: razglej.se

Use Facebook to Comment on this Post

Comments are closed.